Pesisjuureni Lappajärvellä
Julkaistu: 02.08.2020 00.00

Pesisjuureni Lappajärvellä

Lappajärven Veikot on liki 110-vuotias yleisseura, jossa on saanut urheilla monessa eri urheilulajissa. Pesäpallo on ollut aktiivinen laji Lappajärvellä jo lajin ensivaiheiden aikaan eli 1920-luvulta ja aiemminkin. Yli satavuotiaan pesishistorian aikana Veikkojen riveissä on pelattu niin miesten kuin naisten suomisarjaa, voitettu junioreiden valtakunnallisilta pesäpalloleireiltä SM-mitaleita, ja nyttemmin naisten superpesisvuosien jälkeen naisten edustusjoukkue pelaa jälleen toiseksi ylintä sarjatasoa eli naisten ykköspesistä. Lappajärven Veikot on ollut monen huippupelaajan ja -toimijan kasvattajaseura, ja tässä Pesisjuureni Lappajärvellä -juttusarjassa pääsemmekin tutustumaan osaan heistä. Juttusarjan toisessa osassa tapaamme Pesäpalloliitossa Läntisen alueen (Pohjanmaa ja Satakunta) seurakehittäjänä ja leiritoiminnan vastuuhenkilönä työskentelevän Juha Kuoppalan, joka on myös aktiivitoimija Lapuan Virkiän junioripuolella.

Miten oma tiesi lajin parissa alkoi?

Pesäpallon aloitin vuonna 1989, ikää oli silloin 12 vuotta. Kuoppalan koululla pelattiin pesäpalloa paljon välitunneilla ja siellä kipinä pelaamiseen syntyi. Nuorempana harrastin yleisurheilua ja muistaakseni jossain kisoissa Tervasen Onni tai Kangasahon Tauno kysyi mukaan harjoituksiin. Onnin ja Taunon jälkeen valmentajaksi tuli edelleenkin Lavepesiksen aktiivitoimija Kärnän Reijo. Pelaaminen jatkui vuoteen 2012. Nuorempana tuli paljon seurattua Vimpelin Vedon pelejä ja niiden seuraaminen toi varmasti paljon lisää intoa harjoitella pelaamista myös omalla ajalla.

Millainen oli oma pelaajaurasi?

Oma pelaajaura alkoi Lappajärvellä D-juniorina. Lappajärvellä pelattiin juniorijoukkueella aikuisten sarjoja perussarjasta alkaen ja LaVen pelatessa viimeistä vuotta Suomensarjassa pääsin silloin pelaamaan myös ensimmäisen Suomensarjapelini. Lappajärven lisäksi olen pelannut mm. Evijärvellä, Ylistarossa, Vähässäkyrössä, Ylihärmässä ja Lapualla. Suomensarjaa pelasin yhteensä 11 vuotta. Pelaajauralla ehdoton huippu oli vuonna 2006 Ylistarossa nousu Ykköspesikseen. Vuosina 2018 ja 2019 olen ollut Evijärven joukkueessa voittamassa Kontioiden (yli 35v) SM-kultaa.

Millaisia muistoja sinulla on La-Ve -vuosilta?

Lappajärveltä on paljon hyviä muistoja. Peleistä on jäänyt mieleen monenlaisia sattumuksia, joita on mukava näin jälkeenpäin muistella. Tärkeä asia on myös se, että opin tuntemaan monenlaisia ihmisiä, joita on edelleen mukava nähdä. Lappajärvellä aloitin myös juniorivalmennuksen pikkuveljieni joukkueissa. Usean vuoden ajan olin junnuvetäjänä ja vedin pesiskoulua.


Mikä on tämänhetkinen roolisi pesäpallon parissa, ja missä päin vaikutat?

Työni lisäksi olen mukana aktiivisesti Lapuan Virkiä junioripuolella. Lapualla olen ollut mukana oman tytön joukkueessa valmentajana vuodesta 2014. Tällä hetkellä joukkue pelaa D-tytöissä. Pari vuotta olen ollut mukana myös alle 6-vuotiaiden pesisliikkarissa, jossa nuorempi tyttöni on ollut mukana. Tällä hetkellä pesäpallo täyttää viikot aika tiiviisti. Työn ja valmentamisen lisäksi olen ollut useamman vuoden mukana Lapuan Virkiän pesäpallojaostossa. Tälle vuodelle perustimme Virkiään junnutiimin, jossa voimme entistä paremmin miettiä seuramme junioritoiminnan kehittämistä.

Mikä motivoi sinua toimimaan pesiksen parissa?

Pesäpallo on ollut minulle aina tärkeä laji. Työssä pääsen toimimaan erilaisten seurojen ja ihmisten kanssa. Työn kautta olen päässyt järjestämään paljon leirejä, jotka ovat yksi pesäpallon tärkeimpiä asioita. Pesäpallossa lisenssimäärät on viime vuosina ollut kasvussa ja seuroissa toimii paljon ihmisiä, jotka haluavat kehittää toimintaa koko ajan paremmaksi. Työssä on mukava vierailla erilaisissa seuroissa ja eri-ikäisten junioreiden harjoituksissa. Valmennuksessa motivoi se, että pääsee opettamaan junioreille uusia asioita ja jakamaan niitä oppeja, joita olen omilta valmentajiltani saanut. Pelaajien kehittyminen tuo valmentajalle aina uutta intoa jatkaa valmentajana. On mukava olla mukana joukkueessa, jossa pelaajat haluavat kehittyä ja harjoittelevat innokkaasti.

Mikä on työssäsi haasteellisinta?

Läntisellä alueella on paljon erilaisia seuroja, joka on meille toisaalta vahvuus ja toisaalta myös iso haaste. Alueelta löytyy seuroja, joissa on yksi joukkue ja seuroja, joissa on yli 20 joukkuetta. Läntisellä alueella on lisenssipelaajia eniten ja myös seuroja on paljon. Ajankäyttö tuo omat haasteet työhön. Seuravierailut tehdään iltaisin eikä kaikkiin seuroihin välttämättä talven aikana ehdi tekemään vierailua.

Mikä pesäpallossa parasta?

Pesäpallossa parasta on monipuolisuus ja pelin taktisuus. Joukkueessa tarvitaan paljon erilaisia persoonia ja pelaajia, joilla on monipuoliset lajitaidot. Lajin vahvuus on myös se, että kaikille löytyy omanlainen rooli niin sisä- kuin ulkopelistäkin. Lajista olen saanut paljon hyviä ystäviä ja kokemuksia, joita ei olisi ilman joukkueurheilua tullut. Kun oma pelaajaurani on ohi, niin ehdottomasti olen kaivannut joukkuetoimintaa.

Mitä Lappajärvi ja Lave merkitsee sinulle?

Lappajärvi on minulle tärkeä paikka. Elämästä lähemmäs kaksikymmentä vuotta olen siellä asunut ja aina siellä on ollut mukava käydä. Lappajärvi oli sopivan kokoinen paikka asua ja harrastaa. Minun nuoruudessani oli lajitarjontaa aika hyvin ja monenlaisia lajeja päästiin kokeilemaan. Kun Lappajärven Veikkojen nimi jossain mainitaan, niin se aina heti herättää mielenkiintoa. Veikot on kasvattajaseurani, joka minulle on antanut paljon eri urheilulajeissa ja se seura, josta ensimmäiset oppini olen urheilussa saanut.

Terveiset pesiskansalle?

Pesäpallo on hieno laji pelata ja seurata. Kannustan lapsia lähtemään mukaan monipuoliseen joukkuetoimintaan. Meneillä oleva pesiskausi on varmasti kaikella tavalla poikkeuksellinen. Muistetaan kaikki antaa tukea seurojen toiminnalle, jotta seurat voivat jatkaa arvokasta työtä.


Seuran uusimmat